fbpx

De unde știi că renovarea oferă economiile de energie promise?

Provocarea oricărui proiect de renovare eficient energetic este demonstrarea performanței. De unde știi că renovarea oferă economiile de energie promise?

Barry Lynham – Director General Knauf Energy Solutions & Quentin Galland – Director Relații Publice Knauf Insulation.

Pentru a răspunde la această întrebare, Knauf Energy Solutions (KES) a dezvoltat un contor de eficiență energetică inovator. Denumită Negawatt Hour Meter, această inovație face posibilă demonstrarea economiilor de energie după ce au fost luate măsurile de renovare, măsurate în timp real. La fel cum puteți măsura câtă energie furnizează noile panouri solare de pe acoperiș, contorul nostru arată proprietarilor de case câtă energie este economisită.

Pentru a face acest lucru, soluția KES cuplează datele senzorilor, cum ar fi umiditatea interioară și temperatura, cu consumul real de gaz și electricitate, precum și datele privind eficiența sistemului de încălzire instalat. Apoi, se adaugă datele meteorologice externe privind temperaturile și umiditatea exterioare colectate de la o stație meteo locală.

Algoritmul nostru de învățare automată bazat pe cloud analizează apoi toate aceste date pentru a calcula eficiența energetică exactă a casei, oferind proprietarilor un raport simplu care compară eficiența energetică a casei lor înainte și după renovare – un fel de certificat de performanță energetică.

Contorul de oră Negawatt permite măsurarea performanței energetice reale. De asemenea, permite evaluarea comparativă a îmbunătățirilor datorate renovării.

Capacitatea de a oferi unui proprietar de case date clare că o anumită soluție face ceea ce spune eticheta că va face îi oferă proprietarului încredere în luarea deciziilor – iar un consumator încrezător este mai probabil să treacă printr-un proiect de renovare de calitate eficient din punct de vedere energetic.

Atragerea mai multor proprietari de case să-și renoveze casele ineficiente este de o importanță fundamentală pentru atingerea obiectivului Strategiei UE Valul de Renovare de a renova 35 de milioane de unități de clădire până în 2030 – o cifră care, dacă ar fi atinsă, ar reduce substanțial consumul total de energie al stocului de clădiri.

Contoarele de eficiență energetică Knauf Energy Solution oferă astfel de date.

Măsurarea gradului de eficiență a unei pompe de căldură instalată

Contoarele de eficiență energetică le permit proprietarilor de case să ia decizii nu pe baza unor criterii de referință generice, ci pe performanța unică a casei lor reale.

Accesul la astfel de informații personalizate ar putea deveni cheia pentru deciziile de achiziții a pompelor de căldură. De exemplu, pentru a fi o alternativă viabilă la centralele pe gaz, pompele de căldură trebuie să poată încălzi o casă sau o clădire la un cost comparabil. Aceasta înseamnă obținerea unui raport de aproximativ 4 unități de căldură pentru fiecare 1 kW de energie electrică. Înțelegând cererea reală de energie a casei lor, proprietarii de locuințe vor fi mai bine poziționați să aleagă pompa de căldură potrivită, crescând șansa ca economiile așteptate să fie într-adevăr livrate.

Pe lângă alegerea unei pompe de căldură, astfel de informații îi vor ajuta pe proprietarii de case să decidă dacă ar putea beneficia de îmbunătățirea eficienței energetice a casei lor. Dacă este măsurat ca fiind ineficient, ar putea avea sens să vă gândiți la o  izolație mai adecvată, pentru întreaga casă, pentru a îmbunătăți eficiența casei, dimensionând, de asemenea, pompa de căldură și radiatoarele pentru a satisface nevoia acum redusă (datorată izolației montate) de încălzire a spațiului.

Reducerea provocării Europei privind capacitatea de generare a energiei electrice

Chiar și atunci când se realizează o renovare eficientă energetic, lucrările unui contor de eficiență energetică continuă.

Prin furnizarea de date continue și actualizate cu privire la eficiența energetică a casei cuiva, pot fi luate decizii mai inteligente cu privire la utilizarea energiei. De exemplu, cu un contor de eficiență energetică, va fi posibil să înțelegem dacă o casă poate fi preîncălzită în momente ale zilei când electricitatea este mai ieftină, dar totuși rămâne confortabilă și caldă. Acest lucru ar putea permite unei case să fie încălzită în mijlocul nopții, când electricitatea este mai ieftină decât în ​​perioadele de vârf costisitoare.

O astfel de utilizare inteligentă a energiei ar ajuta la atenuarea provocării Europei privind capacitatea de generare a energiei electrice – o provocare care începe atunci când căldura din majoritatea caselor începe în jurul orei 18:00. Deși aceasta nu este o problemă atunci când toată lumea folosește o centrală pe gaz, poate deveni foarte bine o problemă importantă atunci când toată lumea va începe încălzirea cu electricitate.

Contoarele de eficiență energetică pot îmbunătăți capacitatea de a utiliza semnale de preț, cum ar fi tarifele pentru timpul de utilizare, pentru a ajuta la reducerea cererii de vârf, reducând nevoia de a supraconstrui capacitatea de generare a rețelei.

Beneficii pentru industrie dar și pentru Guvern

Dar beneficiile contoarelor de eficiență energetică nu se limitează la proprietarii de case. De asemenea, beneficiază atât industria construcțiilor și renovărilor. Datele transparente oferite de aceste contoare pot ajuta piața să ofere performanțe mai mari și soluții de mai bună calitate. Permițându-ne să înțelegem mai bine impactul real al unei soluții, contoarele ne pot ajuta să identificăm cele mai rentabile măsuri pentru scăderea consumului de energie, contribuind astfel la reducerea costului total al renovării fondului de clădiri.

În plus, cu contoarele de eficiență energetică, acum putem măsura eficiența energetică în același mod în care măsurăm energia produsă. Aceasta înseamnă că guvernele pot, pentru prima dată, să înceapă să trateze eficiența energetică așa cum tratează producția de energie. În loc să plătească pentru kilowatul de energie produs, în cazul eficienței energetice, ar plăti pentru kilowatul de energie economisit.

Aceste beneficii nu sunt ipotetice. Contoarele de eficiență energetică sunt deja disponibile și în uz. De fapt, Knauf Energy Solutions le-a instalat în cadrul unui proiect de renovare a locuințelor din Tienen, Belgia, unde peste 160 de unități au beneficiat de un pachet de renovare energetică.

Contoarele ne-au permis să verificăm că măsurile noastre de izolare au realizat economiile de energie promise. Mai exact, am putea arăta o îmbunătățire medie de 36% a eficienței energetice per casă, ceea ce se traduce în 1000 EUR economisiți per gospodărie pe an – un câștig direct pentru această comunitate.

Este timpul să economisim energie!

Desigur, contoarele de eficiență energetică ar putea oferi un câștig direct pentru toată Europa

Knauf Insulation consideră că un pas important în acest sens este dezvoltarea și implementarea schemelor de subvenții pentru performanță energetică care răsplătesc economiile din renovare, deoarece acestea contribuie direct la economii în generarea capacității (programe de eficientizare energetică pentru case unifamiliale mai exact).

Acum, tot ce ne trebuie este ca UE să ia măsurile necesare pentru a exploata întregul potențial al acestei tehnologii, a valorifica puterea datelor și a lăsa digitalizarea eficienței energetice să conducă transformarea energetică a Europei.

Distribuie, alege platforma: